SBB erkend-leerbedrijf-SBB

Kunst als Therapie ( door Raya Yaqoub)

 

“Iedere keer als ik die mooie schilderijen zie, dan verbaas ik mij erover dat mensen zoveel talent hebben”, zegt Marion Posthuma, coach van Power Zuid in Enschede. Achttien cursisten exposeren hun schilderwerk op 20 en 21 november in het activeringscentrum.

Trots

De bezoekers stromen de hal binnen en in alle hoeken staan mensen met elkaar te praten over de schilderijen. Hier en daar worden foto’s gemaakt van de kunstwerken. Een korte stop bij Ilknur Ruzgar, één van de cursisten. Zij vertelt dat zij voorheen geen ervaring had met schilderen. Tien jaar geleden heeft zij het geprobeerd, maar het was te moeilijk en het was haar uiteindelijk niet gelukt. Per toeval heeft zij de cursus schilderen ontdekt bij Power Zuid. “Ik kan niet vertellen hoe ik mij voel”, zegt Ruzgar. “Trots!”, roept ze erachteraan. Nilay, dochter van Ruzgar is trots op haar moeder. “Als ik zie dat mijn moeder dit kan, dan denk ik dat ik het later ook wel kan”.

Feliz Sari, een andere cursiste, deelt dezelfde mening. “Ik vind schilderen heel erg leuk en dan hoor je hele leuke reacties van mensen. Dat maakt mij trots! Dat zorgt er ook voor dat ik gewoon doorga met schilderen, ook na mijn cursus.”

Eén van de vele bezoekers is Jurgen van Houdt, wethouder van de gemeente Enschede. Samen met zijn gezin heeft hij de expositie bezichtigd. Ook hij was trots op de schildercursus van Power Zuid en hij uitte zijn waardering in het speciale boekje van de expositie.

Verbaasd

Nashwan Al Shamani, een bezoeker van de expositie, is verrast van het aantal bezoekers en het niveau van de schilderijen. “De cursisten komen hier naartoe zonder ervaring en dan zie je schilderijen van hoog niveau.” Al Shamani is niet de enige die zo verrast is. “Meerdere bezoekers waren verrast”, vertelt Yaqoub. “Een jaar lang hard werken heeft vruchten afgeworpen, want heel veel bezoekers hadden geen professionele kunstwerken verwacht. Ieder persoon heeft talent, maar het is de kunst om het talent te laten spreken door middel van een schilderij.”

Meditatie

“Het is niet alleen een kwestie van schilderen, maar het is ook een soort psychische meditatie voor de cursisten”, zegt Yaqoub. “Als je schildert, moet je je hoofd leeg maken. Je komt hier om te schilderen en dan moet je alles eromheen loslaten. Je concentreert je op techniek, gebruik van kleuren en onderwerpen. Dit alles zorgt ervoor dat de cursisten uiteindelijk een prachtig eindresultaat bereiken. Je ziet ze dan helemaal stralen. Dit is het beste medicijn die je maar kunt hebben.”

Fatma Alkhayat, dochter van één van de cursisten merkt thuis ook het verschil. Wanneer haar moeder gestrest is, gaat ze schilderen en dan komt ze weer tot rust. “Ik gun haar die rust en dan merk ik ook dat zij helemaal in haar element is.”

– –